Hanna Bergström / 2 min læsning / Hytte, Havehus
At bo i mikroboliger er en tendens, der har vokset stærkere over hele verden. Derfor den engelske titel, da der ikke er nogen rigtig god dansk oversættelse. I USA - hjemlandet for Tiny House-bevægelsen - regnes alle huse under 46,5 kvadratmeter som små huse, men mange bor meget mindre end det.
Både i Danmark og i resten af Europa høster folk fordelene ved minimalisme. Både fordi det er vanskeligt at finde boliger i de store byer, hvor mange ønsker at bo og studere, og fordi mange ikke har råd til at bo stort. Men også helt frivilligt for at skåne både økonomien og miljøet. Med et mindre hjem vil de økologiske fodaftryk også være mindre.
Det kan handle om at slå sig ned i en campingvogn, en ombygget container, en husbåd eller et jordskib, men også for eksempel i en hytte med plads til faciliteter som vaskemaskine, bruser og fladskærms-tv.
Fordi hver kvadratmeter koster, er et Tiny House billigere at købe, billigere at eje, billigere at leje og billigere at varme op, hvilket giver beboerne mulighed for at bruge penge på andre ting. Frivillig enkelhed eller downshifting, som det kaldes med et internationalt udtryk, er en tendens, der betyder, at reduceret forbrug muliggør et enklere liv med færre ejendele og måske kortere arbejdstider. Eller bare øget frihed uanset hvad du vælger at bruge den til.
I en verden, hvor mange ønsker sig en højere status og endnu flere gadgets, hvor der optages lån som aldrig før for at have råd til at opretholde en eksklusiv livsstil, som folk måske ikke engang har det godt med, er det naturligt, at flere og flere mennesker vælger at stå af hamsterhjulet og kigge efter nye veje til lykke. Da boligen for de fleste mennesker er den dyreste udgift, er det naturligt at starte i den ende.
Ikke nok med at mange penge og ting ikke automatisk bringer os lykke. Velstand kan også give os en følelse af ensomhed, uanset hvor stort vi vælger at leve. ”Den som sparer, han har”, siges det, men hvis det, at du ejer en masse ting, som du næsten aldrig bruger, resulterer i, at du bliver nødt til at have et større hjem, end du ellers har brug for, er det i virkeligheden så ikke et gigantisk spild? Mahatma Gandhi sagde engang: "Hvis du ejer mere end 50 ting, er det tingene, der ejer dig."
På sin vis kan et mindre hjem give øget frihed. Det er lettere at holde orden i et lille hus end i et stort. Eller rettere, der er ikke noget alternativ! Med 15 kvadratmeter som i et skur eller 25 kvadratmeter som i en hytte kan man overhovedet ikke indrette med en masse sager, som man på den ene side ikke gider og på den anden side ikke kan slippe af med. I henhold til den svenske købs- og salgsside Blocket har den gennemsnitlige husstand aktiver for ca. 25.000 SEK i deres pulterrum. Rydder du ud i ting, du hverken har brug for eller bruger, værdsætter du ofte det, du har tilbage, meget mere.
"Sjov tanke, men for os ville det ikke fungere", siger mange, der aldrig seriøst har prøvet at bo på begrænset plads. Men hvad er det egentlig man skal forsage? Hvis vi er enige om, at et overfyldt pulterkammer ikke er et tegn på lykke og velstand, hvad skiller så det lille hus fra det store? Vi har også slået fast, at et lille hus kræver, at du altid holder orden, men det er jo heller ikke et offer.
Så er udfordringen blot at finde løsninger på den manglende oplagringsplads, der opstår. I lande som Kina og Hong Kong er det gennemsnitlige boligareal pr. person mindre end halvdelen sammenlignet med Sverige, så milliarder af mennesker har allerede stillet sig selv de spørgsmål. Du behøver sandsynligvis ikke at kigge så langt væk for at finde løsninger, især da tendensen med at bo på begrænset plads er så stærk. Ikea har endda et komplet køkken med kogeplader, afløb, ovn, mikrobølgeovn og opbevaring til steder på helt ned til 1,2 meters bredde.
Og hvis du køber et komplet hus fra Polarhus for omkring hundrede tusind kroner, har du ofte råd til førsteklasses møbler. I et lille hus bliver der stadig tale om små etableringsomkostninger, hvilket er en anden fordel ved at bo småt.
Monteringsvejledningen indeholder nyttige tips og gode råd fra vores byggetekniske eksperter. Et godt grundlag og en håndbog til dig, der gerne vil samle huset selv. Vi gennemgår, hvad der er vigtigt at tage i betragtning, inden du begynder at bygge, hvilke grundlæggende løsninger vores eksperter anbefaler, og hvordan monteringen udføres.
Læs alt om dette og meget mere i vores vejledning. Monteringsvejledningen sender vi gratis til din e-mail. Held og lykke med projektet!