
Andreas Lindberg / 2 min læsning / U-værdi
U-værdi er et begreb, der tales om blandt kyndige mennesker, men hvad betyder det, og hvor stor rolle spiller det? Vi finder ud af det her.
Grundlæggende er U-værdien en betegnelse for, hvor stor en mængde varme der løber gennem 1 m² af en bygning ved 1 grads temperaturforskel mellem udvendig og indvendig side af konstruktionen. U-værdi er målet for et materiales varmeisolerende egenskaber. Jo lavere U-værdi, jo bedre er isoleringsevnen, fordi U-værdien faktisk måler, hvor meget energi du mister. Enhver, der ikke er bange for at ligne en besserwisser, kan i stedet for U-værdi kalde det transmissionskoefficienten.
Du kan i princippet beregne U-værdien af alle typer materialer, men udtrykket bruges oftest i forbindelse med vinduer og døre. For dem der vil, er det muligt at beregne, hvor meget energitab du får med en høj U-værdi sammenlignet med en lav. Alt, hvad du behøver at vide for at samle ligningen, er, hvor store vinduer du har og forskellen mellem udendørs og indendørstemperaturen, og derefter multiplicerer du arealet i kvadratmeter og temperaturforskellen med U-værdien. Hvis du ikke vil bruge en lommeregner, er der apps, der kan downloades til beregning.
Det er straks vanskeligere at beregne, hvor koldt det vil være i huset, i de år vinduerne skal sidde der, og i praksis er der sandsynligvis få husejere, der laver disse beregninger, men det er godt, hvis du i det mindste forstår princippet.
Et godt vindue skal holde den kolde luft ude og den varme luft inde. I vinduer med en højere U-værdi vil det føles koldere, når det er koldt udenfor. Dette kan blive så mærkbart inde i huset, at du nemt kan opdage det ved at stå ved et vindue og føle, at det trækker koldt fra glasoverfladen på vinduet. Hvis det ikke ses på temperaturen, er det garanteret, at det ses på strømregningen, fordi det ligesom med dårlig isolering i vægge, gulve og lofter bliver dyrere at opvarme et hus, hvis døre og vinduer har en høj U-værdi.
Så hvorfor ikke erstatte alle vinduer med nye med en lav U-værdi? Det burde være en gevinst for både tegnebog og miljø, ikke? Men det er ikke så enkelt. I ældre huse kan det være vanskeligt at låne penge til nye vinduer med lavere U-værdi, hvis resten af huset ikke er godt isoleret. Så gør det nemlig kun en lille forskel at skifte til vinduer med bedre isolering. Det er lidt som at tage varme støvler på i Antarktis for ikke at fryse ihjel, hvis du ellers er i shorts og bar overkrop. Og selve udskiftningen af vinduer koster jo også penge, også selvom du selv kan gøre arbejdet
Når man køber/bygger nyt, er det dog værd at give vinduernes U-værdi en tanke. I et nyt velisoleret hus der skal opvarmes om vinteren, skal du sigte mod vinduer og døre med en U-værdi på 1-1,4. Især hvis det skal stå i et koldt hul i for eksempel det nordlige Sverige. Hvis huset primært skal bruges om sommeren, kan du med fordel lægge din energi og penge i andre ting.
Polarhus huse har ofte en U-værdi på 1,1 på vinduer og døre i de større huse, hvilket således opfylder kravene med en god margin, og dette er selvfølgelig især vigtigt i huse med store glaspartier, fordi vinduer med dårlige isoleringsegenskaber risikerer at blive en kostbar energityv. Men der er også billigere varianter med en højere U-værdi og tyndere vægge for dem, der kun ønsker et hus til sommerbrug. Og det er jo unødvendigt at bruge penge på noget, du ikke har brug for.
Monteringsvejledningen indeholder nyttige tips og gode råd fra vores byggetekniske eksperter. Et godt grundlag og en håndbog til dig, der gerne vil samle huset selv. Vi gennemgår, hvad der er vigtigt at tage i betragtning, inden du begynder at bygge, hvilke grundlæggende løsninger vores eksperter anbefaler, og hvordan monteringen udføres.
Læs alt om dette og meget mere i vores vejledning. Monteringsvejledningen sender vi gratis til din e-mail. Held og lykke med projektet!