Selv hvis du ikke har til hensigt at opvarme og bruge din hytte i den koldeste del af året, skal du, hvis du har trukket vand ind og ikke ønsker at tømme hele systemet hvert år, have indlagt en slags frostbeskyttelse.
Har du til hensigt at bruge huset som en permanent bopæl eller i det mindste være i stand til at have det som et gæstehus selv om vinteren, skal du først og fremmest isolere huset. Tykkere vægge resulterer i lavere varmeudgifter, da varmen ellers blot forsvinder op i den blå luft, mens du fyrer for gråspurvene.
En fordel ved små huse er, at de er væsentligt billigere at opvarme end større huse, hvilket øger antallet af muligheder. For at få det maksimale udbytte af huset, skal du vælge den rigtige varmekilde. Her er nogle af de mest almindelige muligheder.
Dette er langt den nemmeste måde at opvarme et hus på. Hvis du vælger radiatorer med en stikkontakt, behøver du ikke engang at skulle have fat i en elektriker til at forbinde dem. Du kan bare køre til den nærmeste elbutik eller byggemarked og købe et antal elementer af rimelig størrelse og derefter gå hjem og sæt dem i stikket (hvis du har lagt el ind i hytten).
I en større villa er direkte elektricitet en alt for ineffektiv varmekilde, til at den er økonomisk rentabel (for ikke at nævne det miljømæssige), mens det for et fritstående skur eller en hytte er det oplagte førstevalg, netop fordi det er så let at komme i gang med og ikke kræver de store investeringsomkostninger. Især hvis du ikke har planlagt at bruge huset så meget om vinteren, er det vanskeligt at beregne et andet økonomisk alternativ.
I nyere tid har oliebårne ovne vundet terræn, fordi de giver en behagelig og jævn varme. De klassiske elektriske radiatorer er lidt billigere, men med disse risikerer luften at blive tør, hvilket kan være særligt problematisk i et lille hus.
Om træ siges det normalt, at det opvarmer tre gange - når du hugger træet, når du bærer det ind, og når du tænder ild. Det er muligt at købe færdigskåret brænde og få det leveret til døren, men det bliver lidt dyrere, og du går desuden glip af motionen!
Den største fordel ved brændeovn er, at det er en kilde til hurtig opvarmning selv i et koldt hus, hvilket især er praktisk, hvis du ikke bruger huset hele tiden. Hvis du får overnattende gæster med kort varsel, kan du opvarme huset på få timer med en brændeovn. En brændeovn kan også kombineres med elradiatorer. Sammensætningen af el og ild er perfekt, når du vil have hurtig varme til en lidt lavere pris.
De samlede omkostninger ved brænde er højere, end det vil være at købe elektriske radiatorer. Både skorstenen og brændeovnen koster, selvom sidstnævnte kan købes brugt. Men hygge-faktoren ved en knitrende brændeovn med den karakteristiske lugt af træ kan næppe gøres op i penge.
Med en luftvarmepumpe kan varmen være klart billigere end med direkte el. Opstartsomkostninger er klart højere, men med nutidens effektive pumper kan det helt sikkert tjenes hjem på kort sigt.
En varmepumpe er kort sagt en slags kasse, du sætter op på en ydervæg. Herefter udvindes der varm luft af udeluften, som så blæses ind i huset. Lidt som et køleskab, men med omvendt fortegn. Som du ved, er luft gratis, men selve pumpen koster penge både at købe og betjene. De er dog blevet mere effektive i de senere år, og det er derfor ikke tilfældigt, at du ser "kasser" som disse på huse i eksempelvis kolonihaver og sommerhusområder.
En luft/vand-varmepumpe fungerer på samme måde, men i stedet for at blæse varm luft ind opvarmer den vand til en række radiatorer i huset. Det er lidt mere kompliceret og i et hus på 25 kvadratmeter eller mindre, føles det som lidt af en luksus med et vandbåret varmesystem
Solen er lige så gratis som luften, og i et lille hus, der ikke bruges så ofte, kan solpaneler på taget levere både opvarmning og el. Solpaneler installeres på taget, solen oplader de medfølgende batterier, der derefter kan drive både lamper og luftvarmepumper.
Hvis du bor i hytten på fuld tid og ønsker vandvarmer, et hjemmebiografsystem, nogle computere og et elektrisk komfur, dækker solpaneler ikke hele dit behov for el. Især da sæsonen med det højeste varmebehov også er den med mindst sol og dagslys. Som en af flere brikker i puslespillet kan solenergi dog stadig inkluderes.
Det hele afhænger af, hvilke behov du har, og hvilke andre varmekilder bygninger i nærheden har. Måske kan den nye hytte få dig til at se på energialternativer, du allerede er nysgerrig efter såsom jordvarme, fjernvarme, masseovn og vindkraft. Nogle alternative energiformer er lige så vilde som at installere en oliefyr i hytten, men især hvis du vælger at kombinere forskellige varmekilder, er der næsten uendelige muligheder.