Det er ikke et forsøg på at sætte tiden 200 år tilbage, når man sætter et udedas op i haven. Tværtimod! I dag ved vi, at det ikke gavner miljøet at blande menneskets restprodukter med vand, fragte det til en rensningsstation for dernæst at rense vandet på ny. Denne type håndtering er både dyr for planeten og tegnebogen, uanset om transporten foregår via rør og ledninger eller ved hjælp af en lastbil og slamsugning. Både "nr. 1" og "nr. 2" kan i stedet anvendes som gødning.
Flere og flere anskaffer sig et udendørs lokum, særligt i sommerhuse, og indser straks, hvilket stærkt alternativ det er til et traditionelt toilet. Det kræver ingen rør, brønde eller tanke, hvilket gør, at lokummet kan bygges næsten hvor som helst, og ikke nødvendigvis hvor jorden er nemmest at grave i - eller i den rette højde, langt fra den borede vandbrønd eller indkommende vandledninger. Går du bevidst efter, hvilken arbejdsindsats der kræves, vinder lokummet nemt over det indendørs toilet med tilhørende 3-kammertank eller septiktank, fugtspærrer, fliser og klinker.
Til selve lokummet kan der tilvælges flere løsninger, fra en enkel tønde til et avanceret komposttoilet. Det kan afhænge af, hvor mange der skal anvende lokummet, kommunale regler for latrinhåndtering, eller hvor stort behov man selv har for jordforbedringsmiddel. Til et privat lokum for en familie findes der adskillige muligheder. Så der er noget for alle, uanset hvad budgettet siger.
Det er ikke så mange steder i Danmark, at man finder et udedas, men det ændrer sig sandsynligvis i de kommende år.
Der er også opstået en myte om, at lokummet er et ildelugtende, snavset hus fuld af fluer. Måske er det så, hvis man ikke tager hånd om det - eller har ladet det stå uden rengøring over en længere periode. Med lukkede beholdere, udluftning og skorstene kan lokummet imidlertid blive lige så lugtfrit som et hvilket som helst andet rum. Lokummet er ikke, som for blot nogle hundrede år siden, noget, man skammer sig over. Nu er det i stedet en måde at vise, at man er en person, som bogstaveligt talt tager ansvar for sit eget skidt. Kendisser viser stolt deres lokum frem i farverige hjemme-hos-reportager, og mange er stolte over deres miljøindsats på hjemmefronten. Så bliv en del af fællesskabet!